הקמת עסק: מרעיון גדול לעסק גדול

בין אם מדובר ברעיון אישי, בהשראה שקיבלתם מהגורו, בחלום חייכם או שבמקרה זיהיתם הזדמנות שנקרתה בדרככם, תסכימו איתי שבין הרעיון לביצוע מפריד תהום ענק. חושבים על פתיחת עסק או ביצוע שינויים בעסק? חושבים שאתם זקוקים לייעוץ עסקי? יש לכם בראש רעיון גדול, אבל אתם לא ממש יודעים להוציא אותו אל הפועל? מתכננים להקים עסק? ייעוץ עסקי איכותי יסייע לכם להפוך רעיון גדול לעסק גדול. 

תוכן עניינים

עסקים בישראל – תמונת מצב

על פי הנתונים, בישראל יש כ- 542 אלף עסקים; 99.5% מהם עסקים קטנים ובינוניים עד גודל של 100 מועסקים לעסק. כ-50% מהעסקים החדשים שנפתחים בישראל אינם שורדים את חמש השנים הראשונות ו-90% מהעסקים שנפתחים אינם שורדים אפילו את השנה הראשונה, זאת אומרת שעל כל 10 עסקים שנפתחים, 9 נסגרים. כשמתרגמים את האחוזים למספרים פתאום מבינים יותר עד כמה זה אכזרי להיות בעל עסק ועד כמה החיים ב-Zone העסקי קשים עד כדי כך שכל עסק נלחם על חייו.

מה הן הסיבות לפערים העצומים שבין הרעיון לשלב המימוש בעסק? 

"מה שרואים מכאן לא רואים משם" – אחת מהסיבות המרכזיות היא משום שבעלי עסקים רבים שוגים בהערכת העלויות. הערכה מוטעית של העלויות הכרוכות בהקמת עסק או בשינוי המיוחל אינן נלקחות בחשבון לפי ערכן המציאותי. 

למה? בגלל מיליון סיבות שחלקן הגדול בלתי צפוית. ולכן על הערכת העלויות שיש לנו ביד, תמיד צריך לקחת בחשבון עוד סדר גודל של 30% מהתקציב המתוכנן בדיוק לשם יכולת תגובה במצבים הללו. 

לדוגמה: גילום עלויות ההקמה וההוצאות הקבועות והמשתנות הצפויות – אלו פרמטרים שסביר שיוכנסו להערכת העלות, אבל צריך גם לקחת בחשבון מצב שבו לפחות בחצי שנה הראשונה העסק לא ירוויח שקל. למה? כי זה עסק חדש ועד שיתפרסם וכל ההשקעה בשיווק וכדומה יצריך סכומים שכדאי לחשוב עליהם מראש. 

עצה ידידותית נוספת היא לבצע את הערכת העלויות עם יועץ עסקי וותיק ומנוסה שראה כמה עסקים בחייו ולא להסתכל על הדברים רק מהחור של המטבע. כדי לקבל החלטות נכונות, במינימום סיכון, כדאי לקחת בחשבון מגוון שיקולים ולגלם אותם בתוך תמהיל חישוב העלויות. 

רואה חשבון הוא לא יועץ עסקי – ברור שלא ניתן לקיים עסק ללא רואה חשבון או יועץ מס. אבל אין אינטראקציה בין רואה החשבון ללקוח בהיבט ניהול העסק. רואה החשבון מבצע רישום בספרים ועובד מול רשויות המדינה בהקשרי מיסים וכדומה. אבל אין לו כל נגיעה עסקית למה שקורה בתוך העסק, לדוגמה: שיווק, לניהול העסק, מצב תזרים המזומנים וכיו"ב. לפיכך, יש הבדל גדול מאד בין יועץ עסקי לרואה חשבון. 

הבדילו בין האהבה לעיסוק לבין העסק שאמור לפרנס אתכם – גם אם אתם טובים מאד במשהו מסוים, זה לא אומר שבהכרח כדאי להקים עסק בתחום העיסוק שבחרתם ושהוא יצליח כפי שהייתם רוצים. לפעמים כדאי ללכת ולעבוד כשכירים בעסק אחר שעוסק בתחום העיסוק שאתם אוהבים. לא כל אחד בנוי להיות בעל עסק בעצמו. 

אל תנסו לעשות את הדברים בעצמכם – לפעמים היעדר הבנה פיננסית מספקת או דילוג על שלבים הכרחיים בדרך אל היעד עלולה לגרום להתרסקות בגלל שגיאה קטנה שנבעה מחוסר ידע לדוגמה. 

פנייה לייעוץ עסקי 

ייעוץ עסקי הוא בדיוק השירות שאתם זקוקים עבור אנשים המעוניינים לפתוח עסק חדש או לפתח עסק קיים. כמו בכל דבר בחיים, צריך להבין שכמו שקונים שירותיו של בעל מקצוע בכסף ולא עושים הכל בעצמנו, גם בתחום העסקים זה כך. כדאי להבין עוד מהשלב ההתחלתי, שיש להיעזר בבעל מקצוע מנוסה ומיומן בכדי להימנע מכישלונות ומנזק כלכלי. 

יועץ עסקי צריך להיות בעל הכשרה מתאימה, בעל ניסיון שטח של מאות עסקים, עליו להיות ברמת מיומנות גבוהה ולהיות בעל ניסיון בניהול עסקים בתחומי עיסוק מגוונים. כחלק מתפקידיו, היועץ העסקי ילווה אתכם משלב הרעיון, למעשה משלב הקמת העסק, דרך שלב ההתהוות ועד שהעסק יעמוד על הרגליים בהצלחה. 

עוד כמה דברים שכדאי לקחת בחשבון בדרך להצלחה של עסק  

מה שנכון היום לא בהכרח נכון מחר – עולם העסקים הוא דינמי ומשתנה ללא הרף ולכן אסור "להינעל" על דברים ולהתאהב ברעיון, אלא כדאי לגלות גמישות מחשבתית, לעתים לצאת מהקופסה ולראות את הדברים בעין אובייקטיבית יותר. כדי לעזור בכך, יש באתר שלי עשרות מאמרים שבוודאי יכולים לסייע לכם לגבש את התמונה המלאה ולקחת בחשבון אילוצים שאולי לא חשבתם עליהם.

שהתשוקה לא תתעתע בכם – אל תזניחו את שלב התכנון ותקפצו ישר לביצוע. לתכנון האסטרטגיה ישנה חשיבות עצומה בהגשמת הרעיון. 

שמרו את המוטיבציה – מכירים את זה שעם הזמן ההתלהבות יורדת? בין היתר זה מפני שלאנשים הסובבים אתכם יש תמיד מה להגיד ורוב הפעמים הם על תקן "פרקליט השטן"? נסו להקשיב יותר לעצמכם, לקול הפנימי שלכם. כמובן שתעזרו בעצות מפי יודעי דבר, יועץ עסקי מנוסה למשל בוודאי יכול לסייע לכם, אבל לא כל רחש אמור להדיר שינה מעינכם.

אל תדחו את הדברים, תתחילו לבצע. קבעו לוחות זמנים ועמדו בהם. ממש הכינו לעצמכם גאנט ופעלו על פיו. הכניסו את כל הפעולות ללו"ז בביסים קטנים, כאלה שבאמת ברי ביצוע. 

קחו בחשבון את השפעות הגלובליזציה – בין אם תרצו להקים עסק חדש או לבצע שינוי בעסק, תלמדו טוב את השוק, למדו את הסיכונים ואת האיומים שיש לרעיון שלכם בשוק העולמי. בדקו טוב טוב את השחקניות החזקות במשחק כמו סין, שבאמצעות כוח עבודה זול שוברת את השוק המקומי. 

קחו בחשבון שבעזרת קדמה טכנולוגית ניתן לקנות היום כמעט כל דבר בחוץ. והגלובליזציה לצערנו או לשמחתנו, (תלוי מאיזו זווית מסתכלים), רק תלך, תעמיק ותתפתח לעוד מדינות ולכן חשוב לבחון את הרעיון מעוד כמה מקומות ולא רק מכיוון המספרים. 

קחו לדוגמה את מותגי האופנה, הם מתרסקים בזה אחר זה בגלל שאנשים מעדיפים לקנות את המוצרים דרך האינטרנט. בלי כל הכאב ראש הזה של לנסוע לקניון, לחכות בתור, למדוד ולשלם ביוקר. הרבה יותר קל פשוט ללחוץ על האפליקציה, לראות מבחר עצום, לקרוא ביקורות על הספקים, לבחור ולשלם בשתי לחיצות. 

האמינו בעצמכם – לכל אורך הדרך, אנחנו חייבים להאמין בעצמנו, ביכולת שלנו להצליח להשיג את המטרות שהצבנו. אמונה עצמית אפשר לפתח בדרכים מסוימות. לפני שיוצאים לקרב חייבים להיות חמושים היטב באמונה עצמית ובמנה הגונה של מוטיבציה. 

יסודות יציבים מחזיקים מבנה – איך מקימים עסק? בדיוק כמו שבונים בניין, משקיעים ביסודות, יוצקים אותם בתכנון, בסבלנות ובהמון השקעה. כשמקימים עסק צריך לצפות מראש ולתת מענה מקצועי לכל פרט, גם כזה שממש לא חשבתם עליו. בדיוק בשביל זה כדאי להיעזר ביועץ עסקי מנוסה ומיומן, בעל ניסיון שטח. 

מצמנט לבטון – בטון יכול להחזיק גם בניין של 100 קומות, אין בעיה, אבל בזמן שיוצקים אותו, כשהוא עדין צמנט, אפילו את עצמו הוא לא מחזיק ולכן צריך לזכור שבזמן שאנחנו מתגבשים, שהעסק מתגבש, כשמחלקה חדשה מתגבשת, כשעובדים חדשים שגייסנו מתגבשים, כאשר הכל מתהווה צריך לתת לזה את הזמן הנכון עד שזה מתגבש לו למה שאנחנו באמת רוצים כי כל העסקים מתחילים מרעיון.

ולגבי השאלה מה הזמן הכי טוב לבצע את השינוי המיוחל? 
"הזמן הכי טוב לנטוע עץ היה לפני 20 שנה – הזמן השני הכי טוב הוא עכשיו." (פתגם סיני עתיק)

הפתגם מלמד אותנו שגם אם ישנם דברים שרצינו לעשות בעבר ומסיבות כלשהן לא יצא לנו לעשותם עד כה, אין מדובר במקרה אבוד, אלא עדין ניתן לעשותם אף פעם לא מאוחר! אז מתי הזמן השני הכי טוב לנטוע עץ? עכשיו!

אז.. אם יש דברים שחלמתם לעשות ועדין לא יצא לכם, אם תמיד רציתם לחוש בשינוי המיוחל אבל תמיד דחיתם אותו… ט"ו בשבט הוא ראש השנה לאילנות, זהו החג שמסמל התחלות חדשות, צמיחה ופריחה ועכשיו זוהי הזדמנות טובה להגשים כל מה שדחיתם עד כה.